Orientarea spre un stil de viaţă sănătos este o caracteristică importantă a societăţii moderne, în special pentru cei din oraşele medii şi mari. Deoarece viaţa în ziua de astăzi implică foarte mult sedentarism şi prea puţină mişcare, efectele de îmbătrânire a organismului apar mult mai repede în viaţă şi de aici nevoia de a compensa prin gimnastică, fitness, alimentaţie sănătoasă şi alte acţiuni.
Alimentaţia ne influenţează atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic. O dieta dezechilibrata nu numai ca favorizeaza aparitia bolilor si a problemelor de greutate, ci poate fi un factor si in aparitia tulburarilor psihice, cum ar fi depresia. In schimb, o dieta sanatoasa ne protejeaza organismul.
Spui mereu ca vrei sa mananci sanatos, dar tot amani momentul in care sa incepi sa faci aceasta schimbare? Pentru multe persoane este foarte dificil sa isi imbunatateasca stilul de viata, mai ales in ceea ce priveste alimentatia. Cu toate acestea, sa mananci sanatos este mai usor decat crezi, daca faci un obicei din asta si urmezi regulile potrivite.
Începe de azi să mănânci sănătos, în cantităţi mici şi numai alimente care efectiv te hrănesc, nu prostii care te păcălesc.
Nicio schimbare nu poate fi facuta fara o motivatie, adica un obiectiv care sa te stimuleze. Nu e suficient sa iti doresti sa mananci sanatos. Inainte de toate, trebuie sa intelegi de ce e important sa mananci sanatos.
Informeaza-te din surse sigure cu privire la consecintele unei alimentatii nesanatoase si la beneficiile unei alimentatii echilibrate. Prevenirea bolilor poate reprezenta o motivatie pentru a manca sanatos.
O alta motivatie poate fi dorinta de a slabi sau de a lua in greutate, daca esti subponderal. Nu poti avea o greutate normala pe termen lung fara o alimentatie corecta si echilibrata. Atentie la dietele extreme, deoarece prezinta anumite riscuri pentru sanatate.
O modalitate buna de a-ti construi motivatia pentru o alimentatie sanatoasa este practicarea sportului. Oamenii care fac sport sunt mai inclinati spre o dieta echilibrata.
Este important sa intelegi ca o alimentatie sanatoasa inseamna alimente de calitate sau nutritive. Atunci cand vorbim despre calitatea alimentelor, ne referim la compozitia nutritionala.
Alimentele naturale sau neprocesate sunt incarcate cu nutrienti (proteine, grasimi, glucide, vitamine, minerale, antioxidanti) in proportii diferite.
Alimentele care sunt cele mai sarace nutritiv, dar bogate caloric, sunt cele intens procesate industrial, care afecteaza sanatatea pe termen lung si pe care trebuie sa le eviti (sucuri carbogazoase, snacks-uri, fast-food, mezeluri, produse patiserie, dulciuri, etc).
Mananca zilnic cat mai variat si colorat, incluzand produse alimentare din toate grupele de alimente – cereale, fructe si legume, lactate, oua, carne, peste, fructe si seminte oleaginoase, uleiuri.
Este important sa optezi mai mult pentru cerealele integrale (paine integrala, fulgi integrali) in locul celor rafinate (paine alba), pentru carne slaba si peste in locul carnii grase, si pentru uleiuri extravirgine (de in, de masline etc.) in locul grasimilor animale (slanina, unt).
Modul de preparare al alimentelor este un alt aspect care le influenteaza calitatea. Evita gatirea alimentelor prin prajire si opteaza pentru coacere, fierbere, gatire la aburi sau la gratar.
De asemenea, include in dieta alimente functionale, care contin substante active cu beneficii dovedite, cum ar fi mierea, laptisorul de matca, cacao, ceaiuri si multe altele – comanda online alimente functionale.
Nu este important doar ce mananci si modul in care prepari mancarea, ci si cat de mult mananci. Marimea portiilor este direct proportionala cu numarul caloriilor. Frecvent, acestea sunt supraestimate si ajungem sa crestem exagerat aportul caloric.
O farfurie sanatoasa arata astfel:
- Jumatate este reprezentata de legume.
- Un sfert este reprezentat de proteine – carne, peste sau oua.
- Un sfert este reprezentat de fainoase (paine, orez, paste, bulgur, fasole, mazare, linte etc.)
Cu totii suntem diferiti, din fericire 🙂 . Prin urmare, portiile trebuie individualizate in concordanta cu particularitatile fiziologice (inaltime, greutate, IMC, boli, nivel de activitate fizica). Iata cateva echivalente generale ale portiilor de mancare:
- Carne slaba – o palma, cu tot cu degete.
- Carne grasa – o palma, fara degete.
- Nuci si alune – 30 g.
- Branza – 30-40 de grame.
- Paste – cat un pumn.
- Legume proaspete – doua maini pline.
Obiceiurile alimentare se refera la alegerile alimentare pe care le facem si la frecventa consumului de alimente. Cu alte cuvinte, nu este interzis sa mai mananci din cand in cand dulciuri sau cartofi prajiti, insa nu trebuie sa faci un obicei din asta. Ce obiceiuri alimentare trebuie sa adopti:
- Sa ai 3 mese principale pe zi si 2 gustari intre acestea.
- Sa ai ultima masa cu minim 2-3 ore inainte de culcare.
- Sa mananci mai des fructe, atunci cand simti nevoia de dulce.
- Sa mananci zilnic legume proaspete (poti asocia salate la mese).
- Sa mananci peste de minim 2 ori pe saptamana.
- Sa bei lichide, intr-o cantitate optima (6-8 pahare de apa/zi).
- Sa reduci consumul de sare, daca mananci foarte sarat.
- Sa gatesti mai des prin alte metode decat prin prajire, cum ar fi coacere, fierbre, gatit la aburi, la gratar.
Fii atent la calitatea alimentelor, la cantitatea acestora şi la obiceiurile alimentare pe care le ai, construieşte-ţi o motivaţie puternică pentru a mânca sănătos, să nu-ţi fie frică de postul intermitent (fasting) sau de curele de detoxifiere a organismului documentate temeinic. Poate că nu ai ce face în privinţa vârstei fiziologice, dar poţi mereu lua măsuri care să influenţeze vârsta biologică şi aceasta este infinit cu mult mai importantă. este un alt aspect care le influenteaza calitatea.