Cărţile pentru copii, parteneri potriviţi în vacanţa de vară

260
Cărţile pentru copii, parteneri potriviţi în vacanţa de vară

Vacanţa de vară este aici şi copiii noştri au foarte mult timp liber la dispoziţie, suficient pentru joacă, distracţie, călătorii şi citit.

Lectura ar trebui să aibă un rol foarte important în vacanţa de vară. De aceea, este important ca părinții să le citească micuților chiar de la cea mai fragedă vârstă, ca să-i deprindă cu acest obicei. Apoi, pe măsură ce cresc și învață să citească singuri, serile petrecute în familie, înainte de culcare, fiecare cu o carte în mână, ar trebui să devină o regulă.

Alegerea unei cărți potrivite poate fi însă o reală provocare, mai ales în cazul copiilor mai mici. Tema abordată trebuie să fie potrivită cu vârsta copilului, la fel și stilul în care este scrisă, pentru ca povestea să fie ușor de înțeles. Îți prezentăm în continuare câteva recomandări, ca să-ți fie mai ușor să alegi cartea potrivită pentru copilul tău.

Cele mai bune cărți pentru bebeluși sunt cele cu poze cât mai colorate, care să-i ajute să identifice anumite obiecte din jur sau să învețe numele animalelor. Paginile trebuie să fie groase și rezistente, pentru că micuțul va dori să se joace cu ele și riscă să le rupă.

O alegere inspirată pot fi cărțile muzicale, care oferă un fundal sonor poveștii. Rimele sunt de asemenea apreciate de către cei mici, prin urmare le poți citi povești în versuri, cu siguranță îi vei face mult mai atenți și vor reține mai ușor cuvintele.

Pe măsură ce crește, copilul va fi atras de poveștile care îl ajută să-și înțeleagă mai bine emoțiile pe care le trăiește (tristețe, fericire, furie), prin urmare îi poți cumpăra cărți amuzante, în care emoțiile sunt personificate și iau parte la tot felul de aventuri, alături de eroul cărții.

Tot în această perioadă îi poți cumpăra copilului cărți din care să deprindă regulile de politețe sau care îi explică, într-un mod haios și cât mai pe înțelesul lui, de ce este bine să respecte anumite reguli, cum sunt cele de igienă, spre exemplu. Evident, cărțile de colorat vor fi în topul preferințelor, dar și povestirile simple, cu final fericit și cu un mesaj moralizator vor fi cu siguranță apreciate.

După ce micuțul merge la școală și învață să citească singur, începe perioada marilor descoperiri beletristice. Cărțile cu supereroi sau cu prințese care iau parte la fel de fel de întâmplări vor deveni preferatele copilului, dar nu trebuie neglijate nici cărțile cu basme clasice, care se studiază la școală.

Toate acestea îi vor oferi copilului experiența unei aventuri virtuale, arătându-i totodată marea varietate de personaje care există în cărți. Este momentul primelor lecturi mai complexe și totodată timpul ca micul cititor să începă să-și aleagă singur poveștile pe care vrea să le citească, în afara programei școlare.

A venit momentul ca micul cititor să ia parte din plin la aventuri din ce în ce mai îndrăznețe, alături de magicieni, vrăjitori sau creaturi fantastice. Printre cele mai bune cărți pentru copii de 10 ani se numără cele fantasy, dar și povestirile pline de mister, cum sunt cele cu detectivi, ori romanele science fiction concepute special pentru cititori mai tineri.

Tot acum este vârsta la care copilul începe să facă schimb de impresii despre cărți cu prietenii și colegii lui, astfel încât își va lărgi și mai mult orizontul, cu recomandări de lectură primite de la alții. Asigură-te că alege cărți potrivite cu vârsta lui și încurajează-l mereu să-și spună părerea despre o carte sau despre un personaj, pentru că în acest fel va înțelege cum să-și susțină un punct de vedere și cum să ia parte la o dezbatere.

Biblioteca publică este un important punct de plecare pentru împrumutul cărţilor atunci când dorim să facem economie sau efectiv nu ne permite bugetul, iar pentru cei care doresc să înfiinţeze propria bibliotecă personală sunt suficiente site-uri online ce vând cărţi, precum şi librării fizice în fiecare oraş.